Генетика, яку не змити дощами

Пероноспороз та інші проблеми соняшнику

Травневі дощі були як манна небесна. Однак манни було забагато. До того ж прийшла спека, а потім друга хвиля опадів, а за ними – приморозки. Довгоочікувана волога допомогла піднятися кукурудзі й озимій пшениці, однак у той самий час на ріпакових полях ситуація стрімко погіршилася, очевидної загрози грибкових захворювань зазнали і соняшникові площі. Поділитися своїм баченням цих ризиків ми попросили відомих експертів Віктора Карбівського, генерального директора «Лімагрейн Україна» та Дениса Каназірського, продакт-менеджера з розвитку гібридів соняшника цієї компанії.

Віктор Карбівський: Дощ у травні – це золотий дощ, та ще й після такої посушливої зими. На більшості пшенично-кукурудзяних площ ситуація значно покращилася й ми оптимістичніше дивимося на їх урожай. Однак похолодання між дощами, хай і короткострокове, дещо негативно вплинуло на ріпак і на пшеницю.

– Поговоримо про соняшник. Скільки б на цю культуру не кидали списів, вона лишається бюджетоформувальною. Якою ви бачите ситуацію наразі в полі?

Денис Каназірський: Кожного року грибкових захворювань менше не стає, навпаки, вони збільшуються, іноді за певних умов – ледь не в геометричній прогресії. Це пов’язано з багатьма факторами – перенасичена сівозміна, великі площі посіву, нестача механізаторів та техніки-що змушують часто ризикувати зі строками посіву щоб встигнути схопити вологу та отримати сходи, частково зі змінами земельного банку-коли кожного року додаються площі з невідомою історією сівозміни, збільшення земельного банку. Не завжди новий власник достеменно знає ситуацію щодо свого нового поля й може посіяти соняшник там, де цього не варто було б робити, тож провокується спалах захворювань.

Нестача механізаторів у воєнні часи є проблемою, на жаль, повсюдною. Соняшник – профільна культура, яка займає як мінімум 20% сівозміни в господарстві, а в деяких 40% і навіть за 50%. Тобто цю культуру треба вчасно посіяти, а коли елементарно не вистачає механізаторів, ти не встигаєш втрапити в оптимальні терміни, тому доводиться сіяти завчасно, аби вхопити вологу. У нас зима була дуже посушлива й на весні в багатьох регіонах почалися суховії, які висушують верхній шар, тож часу для сівби й отримання сходів залишалося дуже мало. Тому господарства ризикували, починаючи сіяти раніше, навіть у непрогрітий ґрунт, що не рекомендує класична агрономія. Однак практика диктує ризикувати. Й це менший ризик, ніж чекати.

А після цього настає ще один ризик – повернення холодів. Що й трапилося цього року при сівбі соняшнику. Як мінімум орієнтовно третина площ «квітки сонця» потрапила під шквал приморозків. Я переконаний, що загалом по Україні не знайдеться жодного поля, якому б не дісталося один чи два приморозки. Це дуже негативно вплинуло на стан посівів. Рослина на ранніх етапах опинилася в стресі, а це – фізіологічний збій, зниження імунітету. Тим паче, якщо вона не стійка проти певного захворювання, для збудника якого настали сприятливі умови.

– Ми підійшли до головної небезпеки нинішніх соняшникових полів – пероноспорозу, так?

Денис Каназірський: На сьогодні ситуація в країні з розвитку пероноспорозу склалася критичною. Я б навіть сказав, такою, що загрожує продовольчій безпеці. З вікна автомобіля соняшник радує, однак якщо вийти з автівки й попрямувати в поле, то куди й подінеться це піднесення. Побачите від 10 до 30% уражень, що нерідко загрожує пересіванню площ. Якщо у вас відсоток уражень більше 25% і ще є час пересіяти, треба це робити. Я вже не кажу про ураження 50–60% і більше.

Збудник гриба, котрий провокує це захворювання, зберігається в ґрунті до десяти років, а в нашій сівозміні соняшник повертається на одне й те саме поле через чотири роки максимум, у деяких регіонах – через рік, а десь і щороку його сіють у світі.

Інфекція накопичується, акумулюється й, коли настають сприятливі умови, як нинішнього року, – відбувається спалах уражень. Маємо пам’ятати, що несправжня борошниста роса або пероноспороз може розвиватися й на бур’янах: на тій самій амброзії, якою всіяна вся Україна, на нетребі звичайній, на низці інших бур’янів, що ростуть на узбіччі поля. Я вже не кажу про падалицю соняшнику в полі.

Також не забуваємо про «соняшникові шляхи», коли в липні місяці по всій країні зацвітає соняшник уздовж автошляхів який випав з вантажівок – це є найдовше соняшникове поле в світі.

Це теж природний розсадник і несправжньої борошнистої роси, і того самого вовчка соняшникового. Не забуваймо про комбайни та агрегати, що мігрують із регіону в регіон, надаючи допомогу в збиранні та обробці грунту. Вони поширюють полями й падалицю і вовчок, й патогени.

Насіння з характером

– Генетика здатна протистояти пероноспорозу? Чи тільки хімія?

Денис Каназірський: Хімічні засоби, звісно ж, допомагають у контролі збудника, однак це вже хірургія, а не максимальний контроль захворювання. Скажімо, у вас є гарний фунгіцидний протруйник чи фунгіцид, який застосовуємо по вегетації в полі, це добре. Однак збудник зберігається в ґрунті й може уразити соняшник ще на стадії проростання. Це трапляється в такі роки, як нинішній – коли холодно, і ми по два тижні й більше не отримуємо сходи. Насінина довго лежить у ґрунті, потім пішли дощі, які добряче промивають фунгіцидний протруйник на насінині, він здебільшого розчиняється в ґрунтовому розчині. Через знижену температуру рослина не проростає, корені не розвиваються щоб абсорбувати діючу речовину. А коли вже рослина дочекалася сприятливої температури, випустила кореневі волоски в ґрунт, аби абсорбувати, а в цей момент концентрація діючої речовини настільки мала, що вже не контролює збудника. Плюс рослина частково втратила імунітет, через несприятливі умови. Відтак рослина, яка тільки-но з’явилася над ґрунтом, потяглася до сонця – вже уражена. Тобто протруєння – це добре, але за певних умов протруйник не спрацьовує сповна, і безпечних умов нам ніхто не гарантує. Трапляється й механічне обтрушування протруйника під час різних переміщень мішків із насінням. Також не слід забувати про резистентні раси переноспорозу, що вже мають високу резистентність до деяких поширених діючих речовин протруйників.

Тому стійка генетика в тандемі з протруйником набагато дієвіша. Загалом, генетичний захист на сьогодні відіграє основну роль у стійкості культури проти захворювання. Ми жартуємо, що генетику опадами не вимиєш, скільки б їх не випало!

– Ми вже говоримо про генетику Limagrain?

Денис Каназірський: Так, підходимо до цього. У Франції цей напрям контролюється науковими дослідженнями, й нові гібриди завжди проходять масу перевірок у лабораторних, інститутських і польових умовах. Ми надали наші гібриди з максимальною стійкістю проти пероноспорозу рівня MGP (Mildew Genetic Protect) на тестування в декілька спеціалізованих французьких інститутів і вони впродовж кількох років їх тестували. Цікаво, що наші гібриди без фунгіцидного протруйника висівалися на одному й тому самому полі й тому самому інфекційному фоні поруч з іншими гібридами з фунгіцидним протруйником. За результатами цих досліджень компанія Limagrain на сьогодні є лідер щодо контролю несправжньої борошнистої роси, в підтвердження чого й отримала відзнаку ECOPHYT від французького інституту. Тепер цей Інститут рекомендує вирощування гібридів Limagrain рівня MGP як дієвий генетичний інструмент для боротьби з переноспорозом. Насамперед там, де працює національна програма зі зменшення застосування засобів захисту. І коли ми запустили таку генетику в Україні, то тестували її там, де не дотримувалася сівозміна по 5–6 років і де зустрічалася несправжня борошниста роса, збудник був на падалиці й у ґрунті. І наші гібриди підтвердили свою стійкість.  

– Тобто ці гібриди вже в продажу в Україні?

Денис Каназірський: Так, звісно, у нас понад 50% загального обсягу насіння соняшнику – саме гібриди рівня MGP. Основними гібридами з найвищим рівнем стійкості до несправжньої борошнистої роси є такі відомі класичні гібриди як ЛГ50450, ЛГ50480, ЛГ5478, ЛГ50510, в гербіцидостійкому сегменті це ЛГ50479 СХ, ЛГ50689 СХ, ЛГ50455 КЛП, ЛГ50550 КЛП, ЛГ58390 КЛ, ЛГ58630 КЛ. В минулому році ми зареєстрували ще декілька дуже перспективних новинок, які за результатами наших внутрішніх тестувань мають дуже високі агрономічні показники і є лідерами за врожайністю та стабільністю це: ЛГ50449 СХ, ЛГ50489 СХ.

Також завдяки багатому генетичному банку компанії Лімагрейн вдалося першою створити та вивести на ринок Європи гібриди високоолеїнового напрямку з найвищим рівнем стійкості до переноспорозу рівня MGP. Це наш добре відомий гібрид ЛГ50475 ХО, та дві новинки цього сезону – ЛГ50487 ХО КЛП та ЛГ50540 ХО КЛП.

Коли Limagrain заходить на ринок якоїсь країни, то дуже прискіпливо вивчає місцеві умови, в яких буде вирощуватись їх продукт. На початку роботи компанії в Україні проблемою номер один був вовчок, просто катастрофа була з ним. А ми були озброєні в цьому напрямі й говорили: чим гірша ситуація по вовчку, тим це краще для Limagrain. Ми впевнено контролюємо цього паразита. Саме наша компанія своїми гібридами покращила фітосанітарну ситуацію на соняшникових полях.

В останні роки перед украінським фермером постав новий виклик – несправжня борошниста роса яка масово прогресує на полях України.

Наш фітосанітарний моніторинг попереджав про епіфітотій цього захворювання і до цього часу ми вже створили дієве генетичне рішення. На сьогодні ми маємо більше 12 гібридів з максимальною стійкістю до всіх відомих рас переноспорозу на території Європи на час реєстрації певного гібрида. Зараз щороку ми виводимо по декілька генетично стійких гібриди проти цього збудника й активно пропонуємо їх ринку.

– А сьогодні, за цієї загрози пероноспорозу, ваші гібриди MGP демонструють свою стійкість?

Денис Каназірський: Так, це видно яскраво. Від появи сходів мені довелося об’їздити сім регіонів України і в кожному з регіонів я спостерігав уражені поля нестійких гібридів, і на тому ж самому фоні на сусідніх полях прекрасно себе почували стійкі гібриди рівня MGP без ураження.

В таких полях ми спеціально шукали несправжню борошнисту росу і не могли знайти, жодної ураженої рослини! А на полях з іншою генетикою ураження різного ступеня були. Ось буквально вчора на Одещині на одному полі ми констатували 30% уражень, на іншому – лише 5%. Потім трапилося поле, яке точно будуть дискувати, – там ураження дифузною формою практично стовідсоткове всієї площі. Ми об’їздили близько 20 полів.

Хоча технологія майже всюди схожа. Наша генетика працює як у невеликих фермерів, так і в агрохолдингах.

Для великих компаній вона взагалі стала патичком-рятівничком. Адже площі великі, треба встигати сіяти, встигати збирати, все не проконтролюєш. Тому генетичну боротьбу з вовчком та переноспорозом ми беремо на себе. Агроном працює по своїй технологічній карті, не ризикуючи врожаєм. І форс-мажорів здебільшого на нашій генетиці не виникає. 

– Отже, ви не боїтеся конкуренції?

Віктор Карбівський: Ми вже розповіли про дослідження й переваги наших гібридів. Однак конкуренція є, ринок не стоїть, розвиваються й інші. Від такої конкуренції виграє лише аграрій. Я вже понад 20 років у ринку насіння, для мене найбільшим драйвером є саме чесна й справедлива конкуренція. Якщо вона справді така, існують правила гри й усі їх виконують, то я тільки за! 

Мені подобається вислів у японців щодо того, що важкі часи – це пошук нових можливостей, саме вони провокують до створення чогось нового. П’ять-шість років тому ми мало знали про пероноспороз – він проявлявся іноді, епізодично. Актуальна була стійкість проти вовчка, десь на сході говорили про буру іржу. А тепер це наша тема і ми в ній експерти.

– У соняшнику виявляється стільки ризиків, хоч не сій його зовсім!

Віктор Карбівський: Право вибору в аграріїв є завжди: що сіяти та як. Щоб ми не говорили, всі виробничі ризики лежать на їх плечах, ми можемо тільки рекомендувати, а рішення вони ухвалюють самостійно. Соняшник сіяти треба, адже ключове питання – аграрій має бути прибутковим. Однак тут права на помилку немає абсолютно. Він обирає селекцію, гібрид, яким способом і коли сіяти, чим захищати.

Водночас досить часто аграрій дивиться на ціну насіння й, що мене бентежить більше, на певні технічні параметри насіння – маса тисячі, величина, ідеальність зовнішнього вигляду. А генетика, це не те, що ми бачимо візуально, це те, що всередині – характер цього насіння, його ДНК. Таке насіння має правильно вирощуватися, з ідеальною генетичною чистотою, відповідати за всі характеристики, вказані в гібриді. Тоді всі ці генетичні речі, які сховані всередині насіння, додадуть аграрію впевненості в успіху.

Ми не знаємо, які будуть кліматичні умови на наступний рік. Пероноспороз може посилитися, а може й ні. Однак безсумнівно, аграрій не має пускати це на самоплив. Насамперед має бути обізнаним. І далі мусить проводити якомога частіше ретельний моніторинг посівів і робити все можливе для їх порятунку. Втім, навіть найкращий аграрій, який вміє вибирати ефективні продукти захисту й застосовувати їх ледь не хірургічно, має розуміти, що з генетично сильнішим насінням він убезпечений від ризиків набагато краще. Адже за цих кліматичних умов, які змінюються блискавично, сподіватися, що хімічний захист спрацює стовідсотково, буде помилкою. Надто багато додаткових несприятливих чинників. Краще убезпечитися генетично. Водночас це ще й зменшить тиск на рентабельність, полегшить саму технологію вирощування.

– Ще б і ціна на соняшник була гарна…

Віктор Карбівський: Аграрії завжди очікують високої ціни. Знаєте анекдот, як аграрій впіймав золоту рибку? Впіймав і забажав, аби ціна на соняшник була $2 тис. Рибка так і зробила, він її випустив. А тоді сидить і думає: потримаю врожай ще, може ціна підніметься й далі? Та ціна раптом впала. Аграрій знову впіймав рибку й каже: «Зроби, щоб ціна була на соняшник $2 тис.» – «Так я ж вже робила!» – «Зроби – цього разу я точно продам!»

Аграрій має розуміти, що ціна формується не від стелі. Нещодавно вперше прочитав, що кількість активних переробників соняшнику в Україні зменшилася. Це насторожує, адже такого раніше не було. Отже, немає мотивації, маржинальності. Для мотивації у вирощуванні будь-якої культури мають бути однаково зацікавлені й аграрії, і переробники. Тут має бути паритет зацікавлення. Жодна зі сторін не може працювати в збиток. Мають заробляти всі. Хоча початково ми мусимо думати саме про аграрія.

Розмову вів Юрій Гончаренко

Новини та акції