Новини

  • fb
  • youtube

АКЦІЯ "Антикризовий силос"

Так склалося, що ставлення до силосної кукурудзи у багатьох наших аграріїв здавна практикується за залишковим принципом. Не мотивований агроном кращі ґрунти відведе під кукурудзу зернову – тут його заробіток і преміальні, забезпечить насамперед самі ці площі добривами і органікою, а під силосну - як вийде. Якщо врожайність зеленої маси для силосу недостатня, добирають з гірших площ зернової, насамперед де відсутній качан. Зопалу напрошується висновок – гібриди силосної кукурудзи певної селекції погані, бо урожайність низька у порівнянні з сусідами. В наведеній тенденції криється чимало помилок. Поговоримо про них.

Якість силосу.

Звісно, за умов кризи і війни у багатьох господарствах мова йде насамперед лише про забезпечення тварин кормами, просто аби вистачило нагодувати поголів’я й утримати стабільні показників надоїв. Однак наразі, плануючи  наступний сезон, в час війни і кризи, слід врахувати всі попередні промахи й уроки, аби мінімізувати витрати на виробництво основного корму й благополучно його заготувати.

І ось тут найперше, про що маємо говорити - це  якість основних кормів. Як свідчать кращі практики, навіть невеличкі показники у бік якості забезпечують великий плюс у загальній масі. Гібриди Лімагрейн відомі на ринку завдяки покращеній  перетравності клітковини, саме на цьому компанія  зосередила селекційні зусилля в розробці якісних гібридів силосної кукурудзи.Таким чином, чим краще перетравлення, тим більше худоба з'їсть, а відповідно дасть більше молока.

-« Якість гібриду, тобто його генетика -  незмінна, хто б і що не говорив, єдине, що міняється – це навколишні умови – волога, засуха, різні варіанти, - говорить Євгеній Кришталь, менеджер з розвитку проекту силосної кукурудзи компанії Лімагрейн Україна. Навіть за умов, коли в Київській області в господарствах, де врожайність кукурудзи була низькою, бо з травня до вересня випало критично мало опадів, силос із кукурудзи нашої селекції  все одно мав кращі показники за вмістом крохмалю й перетравністю клітковини. Аж до 5%! Це те, чим ми пишаємося. Ми не єдина компанія на ринку з цього напрямку, є справді немало силосних гібридів інших світових компаній, однак навіть усього  0,5 чи 1% кращої перетравності клітковини – це вже велика перевага. Кажу про це як фахівець із досвідом роботи в тваринництві. Це підтверджують і фахівці компанії Trouw Nutrition, глобального лідера в годуванні тварин, які консультують вітчизняні  господарства. Навіть за майже однакових, а то й менших показників вмісту крохмалю в наших гібридів, чиста енергія лактації у корів з нашим кормом вища. Хоча б мало бути навпаки. Це виливається у збільшення надходження молока. А господарство зазвичай як оцінює – більше крохмалю в силосі, значить гібрид кращий. А це далеко не так. Слід враховувати цей показник - чисту енергію лактації, калькулювати вихід  енергії з гектара, яка потрібна для продукування молока. Звідси й формується вся економіка. А ще треба враховувати тип відгодівлі, крохмальний – то й гібриди відповідні, є багато різних чисто технологічних нюансів. Скажімо, є поняття засвоєння крохмалю, питання рубця і крохмалю «байпасного», питання конверсії самого корму, адже один корм засвоюється на 78%, а інший - на 75%. Начебто й не дуже принципово оці 3%. Однак вони і є тим резервом додаткового молока і оптимізації виробництва.

До прикладу,  СТОВ «Промінь» на Миколаївщині, один із лідерів у виробництві молока, сучасне інноваційне підприємство, з котрим у нас давня співпраця, їх портфель силосних гібридів кукурудзи завжди коливається у межах 75-80%, а то й усі  100% від нашої компанії. 3-4 гібриди покривають їх потребу кількісно і якісно. У закладеному силосі почергово гібрид за гібридом за рахунок їх диверсифікації: один з високим вмісту крохмалю, інший - з високою перетравністю клітковини, змішуються й виходить усереднений за цими показниками силос вищої якості.

При виборі вже самих гібридів помилок теж не злічити. Скажімо, обирають два найпросунутіші  гібриди з різних конкурентних компаній, який краще покаже в цих умовах, той надалі тут і отримає «прописку». Однак гібриди з абсолютно різною величиною ФАО й це залежно від умов погоди по різному розкриватиме їх потенціал. За невеликих площ (до 200 га) слід брати два-три гібриди, а якщо площі більші – варто обирати вже  3-4 гібриди. Звісно, господарства не люблять з цим гратися, але сьогодні це відіграє важливу роль – чим більше гібридів, тим більше ти диверсифікуєш  ризики: за об’ємом зеленої маси, якістю цієї маси, і ключове – за фінансами, які ти витратиш потім, замістивши силосну кукурудзу зерновою.

Тому слід чітко розуміти, де знаходиться господарство, аналізувати ситуацію по опадам, вологозабезпеченістю ґрунтів (станом на сьогодні й на весну) і вже потім підбирати гібриди. У нас їх достатньо, аби забезпечити ваші потреби. Назву лише два з них. Лідер лінійки - середньопізній гібрид Джоді (ФАО 380), пластичний, з високим вмістом сухої речовини, інший гібрид ЛГ30308 (ФАО 310) з гарним стартовим ростом  і навіть за умов засухи чудово розкриває свій потенціал. Аграрії Чернігівщини успішно вирощують його на пісках - 520 ц/га.

Головне - відповідальніше підходити до самої технології вирощування. І пам’ятати, що  якість силосу залежить не лише від термінів збирання гібриду, який ти обрав, а й від усієї копіткої роботи – починаючи з підготовки ґрунту, термінів сівби, догляду за кукурудзою під час вегетації, і тоді аж оптимального терміну збирання. Принцип сіяти будь- яку кукурудзу й за обставинами – кращу лишати на зерно, гіршу забирати на силос - сьогодні вже не працює.

Також, я хочу нагадати, що у компанії Лімагрейн, для усіх, хто вирощує силосну кукурудзу, функціонує  інноваційний сервіс Agrility®. Він дає змогу контролювати поле з силосною кукурудзою від сівби до збирання,зокрема  блок – Agrility Harvest, допоможе вам розрахувати оптимальні терміни заготівлі силосу.  

Наостанок хочу підкреслити важливу роль агронома, адже не лише від зоотехніка залежать якісні показники силосу. У нас, на жаль,  завжди йде протистояння між цими фахівцями. Я переконаний, і це підтверджує практика передових господарств, якщо агрономів мотивувати преміальними щодо кращих показників якості силосу, а не лише зернової кукурудзи, результати зміняться. Саме так діють і СТОВ «Промінь» та інші лідери молочного виробництва.

А вже сьогодні, коли війна і криза тиснуть на виробника, ми  запроваджуємо акцію –«Антикризовий силос», мета котрої – дати якісний стабільний гібрид для господарства за кращою ціною,  аби господарство могло забезпечити своє поголів’я основними кормами й воно відповіло  гарною продуктивністю».

Нові можливості

Як не дивно, але війна і криза спрямовують увагу на тваринництво, і молочне скотарство в тому числі. В реалізації зерна виявилося чимало проблем, які істотно знизили рентабельність зерновиробництва. А попит на молоко зріс, як і ціна на нього. Тих, хто займався тваринництвом професійно й цілеспрямовано, у нас було не більше  5-7% по країні, для решти це була соціальна зайнятість людей і невеличкий притік обігових коштів. Відтак, сьогодні у найбільш сміливих є шанс відійти від тваринництва як соціального проєкту й перевести його на проєкт бізнесовий. Таких залюблених у тваринництво господарів як той же Олег Крижовачук на Тернопільщині, котрий здавен торує шлях в цьому напрямку, не так і багато. Маючи поле й сад, він постійно інвестує в тваринництво. Для таких ні корова, ні силосна кукурудза ніколи не були пасинками.

Навіть якщо в цей небезпечний час не кожен зважиться інвестувати в розбудову цього напрямку, оптимізувавши його, можна суттєво збільшити наявність у себе обігових коштів.

Сьогодні тваринництво  - це генератор нового розвитку і нових можливостей. Якщо, звісно, займатись ним професійно. Слід враховувати ситуацію і в ЄС, членом котрого ми станемо рано чи пізно. Наразі там через квотування виробництва завдяки різних екологічних програмам все очевиднішою стає нестача молочної сировини й молокопродуктів. І це буде шанс для України. Шанс із сировинного придатку стати виробником продукції з доданою вартістю. Головне – не втратити його. Тому й  слід починати готуватись вже сьогодні.

Євген Кришталь, менеджер з розвитку проекту силосної кукурудзи компанії Лімагрейн Україна